Het centrum voor flebologie en lasertherapie - De Zuid-Hollandse eilanden
Flebologisch Centrum

Diep Veneuze Insufficientie (DVI)

Onze benen worden voorzien van zuurstofrijk bloed aangevoerd via de slagaderen. Het zuurstofarme bloed wordt afgevoerd door de aderen (ook wel venen genoemd).

Wat is diep veneuze insufficiëntie (DVI)?

Spataderen en DVI is een ziekte van het afvoerende vaatstelsel.

Het afvoerende vaatstelsel bestaat uit twee systemen:

 • oppervlakkige systeem
 • diepe systeem

Het oppervlakkige systeem kunt u zelf op de benen zien als zichtbare spataderen, maar er is ook een deel van het oppervlakkige systeem dat u niet kunt waarnemen. Afwijkingen aan dit systeem is geen groot probleem want u kunt zonder deze oppervlakkige(zieke) aderen, deze kunnen dan worden behandeld. Omdat het diepe systeem al het bloed afvoert. De richting van het bloed moet van de voet naar boven zijn en wanneer de kleppen in dit systeem niet goed functioneren spreken we van een diep veneuze insufficiëntie (DVI).

Wat zijn de klachten van een diepe veneuze insufficiëntie?

De klachten variëren van nauwelijks klachten tot zeer hevige klachten.
Typische klachten bij DVI:

 • is het gevoel van het vol lopen van de benen tijdens staan
 • dikker worden van het been of benen
 • open wonden
 • de klachten die ook bij spataderen voorkomen, maar meestal heviger

Wat u kunt zelf doen?

 • Op maat aangemeten lange/korte steunkousen dragen
 • Veel bewegen
 • Zorg voor een gezond gewicht

Wanneer er diep veneuze insufficiëntie bij u is geconstateerd, heeft u elastische kousen nodig, welke op recept kunnen worden aangemeten. Deze elastische kousen ( drukklasse II)  geven een hogere druk dan normale kousen. Aan de enkel de hoogste druk. Zodat het bloed nu met uw spiercontractie niet meer naar de voet toe kan zakken, dit doordat de klepjes in de vaten kapot zijn , in de gezonde situatie kan het bloed  juist alleen maar richting het hart.
Het altijd dragen van elastische kousen is zeer belastend, zeker met warm weer, maar is dan juist nodig omdat dan de aderen nog wijder open staan. Probeer daarom een gulden midden weg te vinden tussen het wel en soms niet dragen van een elastische kous. Vaak is een korte kous al voldoende om een hoop van de klachten te doen verminderen. Zeker bij jonge personen die zelf nog zeer actief zijn  kan de spierpomp nog een hoop compenseren zodat het dragen van een elastische kous soms achterwegen kan worden gelaten, en alleen dan dragen bij druk verhogende momenten (lang staan, lang zitten of tijdens een vliegreis). Ook dan volstaat vaak een korte kous.
Wanneer u de elastische kous draagt, merkt u na 4-6 weken het maximaal te behalen resultaat. Wanneer u de elastische kous 2 weken niet draagt zullen de klachten weer zijn als voorheen. Af en toe een dag geen kousen dragen zal er niet voor zorgen dat de klachten ernstig toe zullen nemen.


Wat kunt u beter vermijden?

 • Langdurend stil staan en zitten
 • Kan het niet anders probeer dan toch actief te staan en toch nog wat te wiebelen in de hoop dat uw eigen spierpomp met hulp van de kous het bloed de juiste kant opduwt
 • Gaat u bijvoorbeeld met het vliegtuig/trein of auto een langere reis maken dan is aan te raden om een korte (in plaats van lange) elastische kous tot de knie te dragen, dit ter verkoming van een trombose been. (omdat de snelheid van het bloed onder de knie zo traag wordt dat het gaat samen klonteren). Een gezond persoon heeft 10% kans, mensen met een DVI hebben 21% kans op het krijgen van een trombose been. Door het dragen van een steunkous wordt deze kans aanzienlijk verlaagd.

 

Contact
Bezoekadres
'Het Nieuwe Weergors'
Vliet 4
3224 HE Hellevoetsluis
Telefoonnummer
(0181) 330150
E-mail
Wij werken samen met het