Het centrum voor flebologie en lasertherapie - De Zuid-Hollandse eilanden
Flebologisch Centrum

Mogelijke complicaties en bijwerkingen

Geen enkele medische ingreep is zonder risico's. Ook bij de behandeling van spataderen kunnen bijwerkingen optreden.

Bij sclerotherapie geeft de ingespoten vloeistof wel ter plaatse van de ader een reactie, maar zijn er verder geen of weinig bijwerkingen. Soms kan een bruine verkleuring van de huid ontstaan. Deze verkleuring trekt niet altijd weg.

Bij lasertherapie is de huid na de behandeling rood en gezwollen. Dit verdwijnt binnen enkele dagen. Soms ontstaan er kleine blaartjes en/of bruine pigmentvlekjes. Ook deze verdwijnen weer vanzelf. De blaartjes vormen een korstje dat er na ongeveer acht dagen afvalt. De pigmentvlekjes trekken na twee tot vier maanden weg.

Bij de VNUS Closure en de EVLT procedure is er een kleine kans op een nabloeding of een infectie. Tevens kunnen er na de ingreep pijnklachten zijn welke goed kunnen worden verminderd door het gebruik van paracetamol. Na de behandeling kunnen bloeduitstortingen, rode en/of donkere verkleuring van de huid ontstaan. Soms kan de huid warm aanvoelen(koelen)  en kan er een harde streng of harde stukken in het behandelde gebied merkbaar zijn. Het lijkt of het vat dat behandeld is te klein voor het been is geworden hij is gekrompen. Deze klachten nemen vaak snel af. Binnen een jaar is het vat opgenomen door het lichaam.

Bij een perforantectomie is er een kleine kans op een nabloeding of een infectie. Ter plaatsen van de ingreep kunnen bloeduitstortingen en een donkere verkleuring van de huid worden waargenomen. Soms kan er een verharding onder de huid worden gevoeld en deze kan soms pijnlijk zijn. Deze zullen na ongeveer 3 maanden zijn afgenomen/ verdwenen.

Wanneer u bepaalde klachten heeft die u niet kunt plaatsen of waneer u vragen heeft, neem dan contact op met de poli Flebologie.

Contact
Bezoekadres
'Het Nieuwe Weergors'
Vliet 4
3224 HE Hellevoetsluis
Telefoonnummer
(0181) 330150
E-mail
Wij werken samen met het