Het centrum voor flebologie en lasertherapie - De Zuid-Hollandse eilanden
Flebologisch Centrum

Perforantectomie

Wat is een perforant?

Een perforant is een door het bindweefselvlies doorborende ader, die een verbinding vormt tussen het oppervlakkige een het diepe aderlijk systeem (zie afbeelding). In een perforant is de stroomrichting van het bloed omgekeerd, waardoor de druk binnen de ader toeneemt. De verbindende ader zal hierdoor minder goed functioneren en pijnklachten kunnen veroorzaken ter plaatsen.

De perforant zelf veroorzaakt geen pijn, maar de plek waar deze door het bindweefselvlies (membraan) gaat, geeft uitstralende pijn rondom. Bovendien geeft het bij aanraking het gevoel een blauwe plek te zijn.

Bij langdurig minder goed functionerende aderen (veneuze insufficiëntie) kan ter hoogte van een perforant huidverandering en/of verkleuring ontstaan. Op deze plaats kan later zelfs een open wond ontstaan (ulcus cruris venosum).

Door middel van duplex onderzoek kan een perforant in beeld worden gebracht. Tijdens dit onderzoek kan duidelijk worden aangetoond dat de perforant (de verbindende aderen) dikker /groter is dan in de gezonde situatie. 

Wat is een perforantectomie?

Dit is het chirurgisch doornemen van een perforerende (doorborende) ader door het bindweefselvlies (membraan). Door middel van het duplex onderzoek is vastgesteld dat de perforant niet goed functioneert en moet worden doorgenomen. Dit zal worden gedaan op de kleine poliklinische OK, meestal in het Nieuwe Weergors te Hellevoetsluis.

De echolaborant zal 15 min voor de ingreep, de perforant met een stift aftekenen op het been in staande en daarna liggende houding.

Vervolgens zal de chirurg op de poliklinische OK, onder lokale verdoving, een kleine incisie maken en de perforant doornemen. Wanneer de ader is gedicht wordt de incisie gehecht met oplosbaar hechtdraad en hoeft dus niet verwijderd te worden. In enkele gevallen wordt de ader ook direct nog gedicht gespoten dit wordt altijd met u besproken ivm de nazorg.

Meestal bent u met een 30 min klaar.

Na de standaard perforantectomie krijgt u de vooraf gemeten verbandkous(klasseI) aan welke u 48uur dag en nacht aan moet houden. Na de 48uur kan deze uit, de eerste week rustig aan, geen krachtsporten wel gewoon bewegen. Niet zwemmen dit ivm infectie gevaar.

Wanneer u de extra inspuiting heeft gehad gelden de regels van de sclerotherapie en heeft u de steunkous klasse II twee weken aan. 

De folder over de perforantectomie kunt u hier downloaden. 

Contact
Bezoekadres
'Het Nieuwe Weergors'
Vliet 4
3224 HE Hellevoetsluis
Telefoonnummer
(0181) 330150
E-mail
Wij werken samen met het